STRAATDIER NR.02


In deze editie staat het werk van zo’n twintig verschillende makers en enthousiastelingen. Het is een boekje tjokvol creatieve uitspattingen, secuur vastgelegde tafereeltjes en toevalstreffers. Met verschillende stijlen en technieken worden onze mede-stadsbewoners vastgelegd.

Deze singelzwemmers, parkkwakers, gevederde migranten en langstaartige passanten banen zich net als ons een weg door deze betonnen wereld. Tussen alle drukte en bedrijvigheid bouwt de meerkoet rustig een nestje van plastic en bedelen reigers voor een vis op de markt. De nijlgans verlangt al lang niet meer naar Afrika maar naar een modderige singel, en wat al niet te denken van de duif.

We zien dat bepaalde dieren in de stad meer opvallen dan anderen. De reiger blijkt populair, zo ook de duif en de gans. Daarnaast wordt het gezelschapsdier vaak gespot: katten in de vensterbank en een hond op de toonbank. En ook de exoten passeren de revue. De halsbandparkiet en de Amerikaanse rivierkreeft laten zien dat de multiculturele stad niet alleen voor mensen opgaat. Samen met nog een hoop anderen vinden zij hier een thuis. Zowel verstopt in hoeken en struiken, hoog op daken in nokken of gewoon pontificaal zorgeloos midden in de stad.

Het succesvol manoeuvrere in de stedelijke omgeving getuigt van een bijzonder groot aanpassingsvermogen en vindingrijkheid. Dit boekje is een ode aan het stadsdier.

Sjarel de Kraker & Marcella HomsmaTom Thijssen  Niek Hilkmann  David Hup  Bram van Dijk  Marijn de Zeeuw  Sjarel de Kraker  Susanne de Kraker  Sanne Romeijn  Selma Hoitink  Loretta van Veldhoven  Jody Alexandra  Diever Zandvliet  Fenna Jensma  Floor Snels & Suzanna van Oers & Alexander Wolf  Romee van Oers  Marcella Homsma  Loïs Dalou  Rowan van As  Rosalie Vogelaar & Marijn Filius  Bert Frings  Paula Esteve© Marcella Homsma
+31634271057
marcellahomsma@gmail.com